Ad lumen - lightdesign

Ser ljuset i ett bredare spektra.

Lars Åke Blom

Lars Åke gick ut Konstfack i Stockholm 1982 och är verksam som konstnär och titulerar sig gärna som skulptör. Han är även bildlärare på Tekniska skolan i Hässleholm. Han jobbar gärna skulpturalt i material som järn, stål, glas, lera, betong mm. Ljus och perspektiv är något som genomsyrar hans konst. Han leker gärna med synvillor, skuggor och illusioner. 


Plats för länkar till offentliga konstverk av Åke...


Konstverket och ljuset

I Tyringe kyrka  står nu mer ett dopträd. Det är gjort av järn som linoljebränts. I vanligt dags eller rumsljus ser det ut som ett dopträd av järn helt enkelt men med ett riktat ljus ur en viss vinkel tecknas en skugga på väggen bakom av jungfru Maria och Jesusbarnet.


Länk till artikel i Norra Skåne.

Sanatorievägen 9, Tyringe

Från början laborerade Lars Åke med allehanda ljuskällor för att få fram rätt typ av ljuskägla. Bäst fungerade en vanlig gammal diaprojektor. Det var denna typ av ljus han villa ha i slutänden.

Han kontaktade Conny för att få lite hjälp att hitta rätt typ av armatur.

Kraven var att den skulle ge ett jämnt ljus med ca 50° spridning för att skuggan skulle falla rätt. Färgtemperaturen skulle ligga runt 3000 Kelvin med ganska bra drag i ljuset och färgåtergivningen skulle vara ok. Dessutom skulle den gå att ljusreglera och byggas in samt vara drift och servicevänlig.

Valet föll på en miniatyr av en vanlig teaterstrålkastare. Source Four mini med 50°-linstub med 12V-halogenlampa och trasformator. Den byggdes in i en välventilerad, robust trälåda som skruvades fast i golvet. För att ljusreglera valdes en transistordimmer i lite antikt stuk typ Renova för att passa in i miljön.