Ad lumen - lightdesign

Ser ljuset i ett bredare spektra.

Peter Gruvander

Peter har en gedigen konstnärlig utbildning. Bland annat "Kandidatprogrammet i fri konst" vid Umeå universitet 1983-1986.

Oftast jobbar han med akryl och tusch. Bilderna inspireras av upplevelser, möten och resor. Uttrycket är oftast starkt med mycket kulör. Man kan se mycket glädje i hans skapande.

Han samarbetar regelbundet med konstnären Eva Persson i olika typer av projekt och utställningar. Läs gärna mer på deras hemsida www.konstnärerna.se

Peter jobbar även som bildlärare på Tekniska skolan i Hässleholm.

Konstverket och ljuset

2016 byggde man om matsalen vid Hässleholms Tekniska skola. Man ville ha en ny skylt och dekor på den nya fasaden. Dekoren skulle spegla arkitekturen inne i byggnaden.

Vi ordnade med ljuset, Peter Gruvander var konstnärlig ledare, Thorbjörn Lindquist från Graphoteket gjorde den grafiska formgivning och ritningar, HåJi-skylt i Kristanstad tillverkade dekoren.

Rundelsgatan 6, Hässleholm

För att få rätt färgtemperaturer och färger har vi använt LED med passande färgtemperaturer. 

Ljuset bakom "HTS" ville vi ha i en behaglig färgtemperatur som passar med kulören på fasaden. 

De raka strecken har fått kallvita LED för att skapa en klarhet och kontrast till de färgade partierna.

I de färgade partierna har vi använt sidbelyst plexi med färgat filter framför. I det röda och gula partiet har vi använt varmvit LED och i den blå, en kallvit för att få rätt stuns i ljuset.

För att få en behaglig och harmonierande ljusstyrka i alla delar av skylten och dekoren har vi använt en 3-kanalig dimmer. (Det finns inget tråkigare än skyltar med så starkt, bländande och obalanserat ljus.)