Ad lumen - lightdesign

Ser ljuset i ett bredare spektra.

Zaida Thorgren

Zaida är en konstnär som ständigt söker nya vägar och material. Hon är nyfiken på livet och vill hela tiden se konstnärskapet och livet som ett ständigt pågående forskningsprojekt.

Det har blivit många utställningar och offentliga utsmyckningar genom åren sedan hon gick ut Valand 1983.

Numer skulpterar hon ofta fram skulpturer av kroppar eller fragment av ansikten i olika material såsom stålnät, tunn väv, tyg, papper mm.


Läs gärna mer på Zaidas hemsida: zaidathorgren.se

Konstverket och ljuset

2011 fick Zaida uppdraget att stå för den konstnärliga utsmyckningen i den nybyggda entréhallen till Västerskolan i Hässleholm.

Önskemålet var att ljuset skulle träffa skulpturerna och fortsätta mot väggarna i entréhallen. Utmaningen denna gång var följande:

- Ljuskäglan skulle kunna skäras i kanterna för att begränsa käglans form runt skulpturerna.

- Ljuset fick inte blända.

- Strålkastarna skulle vara energisnåla och ljuset skulle vara tillräckligt starkt för att kunna konkurrera med infallande dagsljus.

- Strålkastarna skulle passa i miljön och vara relativt stryktåliga.


Västerskolan Rektorsområde Hässleholm Väster 7-9, Backsläntsgatan 9, 281 49 Hässleholm, Sverige

Sökandet efter rätt strålkastare pågick i månader och flera varianter testades. Till slut föll valet på en kompakt profilstrålkastare typ "Profilo150" från DTS med metallhalogenlampa och färgfilter framför.

Resultatet blev mycket bra men om LED-profiler funnits då, i rätt prisklass med möjlighet till färgblandning så hade det blivit det självklara valet.

Ett möjligt val idag hade kanske varit "PFE-100 RGBW Profile Spot" från Eurolite till exempel. En hyfsat kvalitativ LED-strålkastare med inbyggd färgblandning till ett vettigt pris.