Om belysning

En belysningsanläggning består av en eller fler armaturer med passande ljuskälla samt installationsmaterial för strömförsörjning.

När man tänker ut en belysning kan man tänka på vad man vill framhäva i miljön, vem eller vilka som ska vistas där och varför.

Belysningens funktion är det primära

Funktionen kan vara att man ska kunna se lagom mycket i en passage eller att man ska se och kunna läsa vid ett skrivbord.

I en passage behöver det inte vara lika ljust som vid ett skrivbord till exempel. I passagen räcker det att ljusstyrkan är något svagare än i angränsande rum men inte för svagt för då blir kontrasten för stark. Ljuset kan komma från taket så bländar det inte för mycket. Något ljus kan även komma från sidorna för att man ska kunna se den man möter.

Vid skrivbordet måste ljuset vara starkare och mer riktat över skriv- och läsplats. Det får dock inte blända eller vara så starkt att kontrasten blir för stark gentemot en bildskärm eller liknande.

Som man kan förstå av detta resonemang så inser man rätt snart att tanken på att skapa stämningar är långt borta. Möjligen kan det finnas estetiska tänk. Man kanske vill ha armaturer som smälter in i miljön och en färg på ljuset som passar till hur miljön ser ut.

Andra exempel på belysning

Hemma kan en enkel bygglampa funka som belysning framför garaget. Det kanske räcker för att man ska se bilen och garaget, och om man önskar kan man koppla till en rörelsedetektor eller timer så att det bara lyser när det behövs.

På en arena eller idrottsplats ska ljuset vara jämnt, starkt och vitt. Man ska se spelarna utan att bli bländad. Färgåtergivningen måste vara så bra det bara är möjligt. Då slipper spelarna anstränga ögonen, och det blir lätt för publiken att ta bra bilder.

En rangerbangård är exempel på en stor belysningsanläggning. Där tänker man inte alls på upplevelsen utan bara på att man ska se hyfsat och att kontrasten ska vara god. Ljuset får inte vara för starkt för då blir kontrasten mot nattmörkret för stor. Man använder oftast natriumlampor som ger ett gulaktigt och kontrastrikt ljus.

Ser man det man ska utan bländningar, reflektioner eller andra störningar så är det en bra belysning. Är belysningsanläggningen dessutom lättskött, miljövänlig och säker är det perfekt.

Kontakta oss

Kontaktformulär
reCAPTCHA

Ad lumen

Kanslihusvägen 5
281 35 Hässleholm

0727 173730

connyahs@adlumen.se